Bericht: | Foto 8: m
Uitgever Schepel 12 maart 1920.
Op 31 december 1917 was de paardentram Hoorn - Enkhuizen wegens te hoge kosten door de exploitant 'Rotterdamse Tramweg Maatschappij' opgeheven.
In maart 1920 waagde een Haagse firma, de 'Hoornsche Omnibus en Vrachtauto Maatschappij' (HOVAM), een eerste poging om een busdienst naar Enkhuizen op te zetten. De gele bus staat hier klaar op de Roode Steen voor de eerste rit.
Al spoedig kwamen hevige protesten binnen tegen het gele gevaar, dat de theekopjes op tafel deed rammelen als het voorbij denderde.
Uit: 'Kent u ze nog de Hoornsen' (uitgegeven in 1981).
Toen de paardentram verdwenen was, begon men in de Streek dit intieme vervoermiddel te missen. De Hoornse middenstand meende ook schade te ondervinden van het uitvallen van de tram. Spoedig werd een comite gevormd tot oprichting van een autobusdienst tussen Hoorn en Enkhuizen via de Streek. De Kamer van Koophandel steunde deze actie in 1919. Het volgende jaar kwam de dienst met een grote gele bus op gang. Doch nu kwamen er vreemde reacties. De gemeenteraden van Grootebroek en Bovenkarspel kwamen met protesten. "Dat gele onwaise ding maakte dat de koppies en de theeskuttels rammelden".
Trouwens, alle huizen stonden te sidderen en te schudden en men was bang dat alles in elkaar zou storten, als dat gele gevaar, zoals het werd genoemd, voorbij snorde.
Door de tegenwerking en de anti-reclame was deze dienst geen lang leven beschoren.
Op de foto zien we het begin van de eerste rit op de Roode Steen te Hoorn. Voor de bus ziet u de secretaris van de Kamer van Koophandel, de heer S.H.A. Esser en naast hem de conducteur de heer Jager.
 |