Bericht: | Foto 42: j
Uitgever onbekend 1924.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten' (uitgegeven in 1978).
Koemarkt op het Groote Noord. Het aanbod van vee was veel groter dan tegenwoordig. De traditionele koestok, onontbeerlijk bij zo een marktfestijn, was natuurlijk aanwezig. Zie maar bij de mannen links.
Rechts, voor de kapperszaak van R. Flart, nog twee mannen met een boerenpet op en een heeft zelfs een geknoopte zakdoek om.
Rechts van de kapperszaak de goud- en zilverwinkel van J.P. Koppies, met in de portiek een leuk tegelwandje. De dames Koppies, die jaren deze zaak hebben gevoerd, rusten nu op hun lauweren en in dit pand is nu een restaurateur van oude meubelen gevestigd.
Aan de andere zijde van Flart de winkels van de firma "Lippits NV voorheen W. in hoeden en petten", nu nog een bekende zaak.
De witte fronten hangen keurig voor de ramen. In de zaak ernaast zijn de petten in rijen, aan een koord, uitgesteld.
Uit: 'de Nieuwe Kroniek van Hoorn' (uitgegeven in 1891):
Wat niet in den algemeen treurigen toestand deelde, was de Hoornsche najaarsveemarkt, deze bleef even bekend als ze steeds geweest was: in 1810 kwam er ruim 16.000 stuks vee ter markt en onze haven zal er in die dagen wel weer uitgezien hebben als vroeger, want er waren niet minder dan 40 schepen naar hier gekomen, alleen om 't vee naar andere plaatsen overtebrengen.
En:
Maakten we bij verschillende vorige gelegenheden reeds melding van groote najaarskoemarkten, die hier gehouden werden, in 1823 had men er weder eene, die voor geen der vorige onder behoefde te doen; behalve op 't Breed en 't Achterom, stond het vee op 't Noord, van de Noorderpoort af, tot aan de Kerksteeg toe.
Uit: 'Kent u ze nog de Hoornsen' (uitgegeven in 1981).
De najaarskoemarkt was steeds een groot gebeuren. De hele stad was er van vervuld. Er kwamen boten uit Zwolle en Kampen, die boeren uit Overijssel hier brachten. Dit waren de zogenaamde opzetters, die in Hoorn jong vee kochten en dan op stal zetten. Ze hadden dan van de bouwerij voer voor de beesten. Op de voorjaarsmarkt kwamen ze weer naar Hoorn om de koeien te verkopen. Het waren niet alleen de Nieuwe- en de Noorderveemarkt die vol stonden maar ook het Kleine Noord en Groote Noord.
|