Bericht: | Foto 9: c
Particuliere foto 1921.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten' (uitgegeven in 1978).
Op deze foto uit 1921 toont de firma de Wed. J. Karel & Zn. trots de nieuwe aanwinst: de auto met oplegger, een voor die tijd wel modern vervoermiddel. We onderscheiden van links naar rechts: met pet Nico Ruhl, voor de nieuwe wagen P. Karel en dan Jac. Karel. De auto rechts is het eerste Fordje waarmee de firma is begonnen te rijden op Purmerend en de Zaanstreek. De plaats van handeling is de Vale Hen.
Het grote witte gebouw is de huidenzouterij van Wijnbergen, Trompetter & Co. N.V. De huizen, die net boven de oplegger uitsteken, werden toen bewoond door de families Spel, de weduwen Kloet-Groot, Remijn-Buutveld, Landa-Beers en Stam. Laatsgenoemde oefende het mooie beroep van losremmer bij de spoorwegen uit.
Omstreeks 1958 zijn deze huisjes gesloopt, om plaats te maken voor een brede rijbaan. Dat is ook geschied met de pakhuisjes aan de linker zijde, hoewel enige het tot op heden nog hebben overleefd.

Foto 9A: v
Particuliere foto zestiger jaren.
De huidenzouterij.

Foto 9B: j
Uitgever Visser juli 1937.
De Coenfeesten.
De 350ste geboortedag van Jan Pietersz Coen (geboren te Hoorn op 8 januari 1587) was reden voor een groot feest.
Op 1 februari 1937 hield minister-president Hendrikus Colijn een herdenkingsrede in de Noorderkerk. Hij koos Coens lijfspreuk "Dispereert niet" als titel en prees Coen uitgebreid. Hij noemde hem: ‘een licht te midden van veel duisternis’, en een voorbeeld om te volgen vanwege zijn opofferingsgezindheid, kloekheid en wijs beraad.
Die zomer stond heel Hoorn een week lang in het teken van de Coenfeesten. Op 30 juni 1937 werd de feestweek officieel geopend. Hiermee wilde Hoorn laten zien wat het voor toeristen in petto had. Op de Vale Hen (we herkennen het witte pand van de huidenzouterij op de achtergrond) werd het openluchtspel: "Onze Groote Zoon" opgevoerd, waaraan 500 acteurs meededen.
Gerard H. Boedijn schreef de muziek hiervoor en de regie was in handen van Johan M. Ridderikhoff. Coen werd gespeeld door de Hoornse acteur Bob van Leersum.
In de schouwburg Het Park was een koloniale tentoonstelling.
Het Doelenplein werd omgetoverd in een Indisch marktplein en er werd een historische optocht gehouden.

Foto 9C: j
Uitgever Visser juli 1937.

Foto 9D: m
Uitgever Visser juli 1937.

Foto 9E: v
Particuliere foto juli 1937.
De meest linker 'acteur' was meester Dudock, leraar van de St Jozefschool aan het Achterom. Hij woonde aan de Drieboomlaan.

Foto 9F: k
Uitgever Visser juli 1937.
 |