Bericht: | Foto 8: m
Uitgever Schrickx 1924.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten deel 2' (uitgegeven in 1979).
De tekst geeft het al aan: de Draafsingel, gezien vanaf de Oosterpoort. Een rustig tafereel omstreeks het jaar 1924. Links zien we nog de toegang tot het Watertje, met het bekende, ijzeren bruggetje. Bij de demping van het Watertje, een vijfentwintig jaar geleden, is ook het bruggetje verdwenen.
Midden op de singel staat een wagen van een melkboer; de eigenaar is echter in geen velden of wegen te bekennen. Hij is waarschijnlijk zijn klanten aan het bedienen. Deze woonden rechts in de huisjes van de touwbaan. Hier troffen wij onder anderen de families Bont, Eelders en Smit aan. Smit was de meesterknecht bij de touwslagerij. Toen deze touwslagerij later is opgeheven, is Smit verhuisd naar de toen nieuwe Jan Pieterszoon Coenstraat. Een der laatste werknemers was K. Bunschoten, maar die woonde op het Gerritsland.
Tot slot nog een klein stukje historie. Pas in de achttiende eeuw dook de naam Draafsingel op. Aanleiding zou zijn geweest de oprichting van een manage op het zogenaamde St. Jacobs Kerkhof. Dat lag op het bastion of bolwerk, op de nog herkenbare, vooruitstekende punt aan de zuidkant van de Veliusbrug. Voor het afdraven van de paarden vond men daar geen ruimte genoeg en daarom zou dat gebeurd zijn aan de overzijde van de gracht; op de Draafsingel.
 |