Bericht: | Foto 3: b
Particuliere foto 1935.
Er worden rioleringswerkzaamheden uitgevoerd op de Veenenlaan op de hoek met de Johan Messchaertstraat. Het hoekhuis heeft nummer 19.

Foto 3A: m
Particuliere foto twintiger jaren.
Links zien we het eerste hofje.

Foto 3B: b
Uitgever A. Bakker 1910.
Uit: 'Onderdak in Hoorn' (een uitgave van Woningbouwvereniging 'Hoorn' uitgegeven in 1980).
Uit een in 1899 gehouden landelijke volkstelling bleek dat Hoorn maar liefst 222 eenkamerwoningen telde waarin meer dan twee personen woonden. In 25 van deze woningen moesten zelfs meer dan zes mensen een eigen plekje zien te vinden.
Om de woonellende tegen te gaan werd op 22 juni 1901 de Woningwet uitgevaardigd.
Op 14 november 1905 werd in cafe 'De Witte Engel' op het Groote Noord door 44 Hoornse notabelen de 'Vereeniging voor Volkshuisvesting, Arbeidersbelang' opgericht. Vijf jaar na de oprichting kwam een eerste blok van 18 woningen aan het begin van de toen nog landelijke Veenenlaan tot stand.
Bewoners van de 8 woningen met twee slaapkamers betaaalden de lieve som van fl 2,- per week voor hun woongenot. De huizen met drie slaapkamers moesten een kwartje meer opleveren. In 1911 werd het complex verder uitgebreid.
Op deze foto zien we twee dames bij de waterpomp die midden in het hofje stond. De pomp gaf water voor de was. Voor drinkwater diende het regenwater uit de waterton. De pomp heeft dienst gedaan tot de huizen in 1925 werden aangesloten op de waterleiding.
Dit is het eerste hofje. We zien boven de linker hoek het dak van de Rijks Hoogere Burgerschool.

Foto 3C: b
Uitgever Osinga 1945.
Dit is het tweede hofje.

Foto 3D: j
Uitgever La Riviere & Voorhoeve Zwolle omstreeks 1925.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten deel 2' (uitgegeven in 1979).
We zijn hier halverwege en in de jaren twintig.
Rechts het tweede hofje van de woningbouwvereniging 'Arbeidersbelang', gebouwd omstreeks 1910. Omdat deze woningen het meest werden bewoond door socialistisch gezinde families, werd dit al gauw in de volksmond het 'Rooie Dorp' genoemd.
Het hoekhuisje had toen J. Kroonstuiver als bewoner, die zijn stiel in de bakkerij had gevonden.
De huizen links zijn blijkbaar van recente datum. Hierin vonden later zes gezinnen onderdak. Alle bovenramen staan open voor het luchten.
Vanaf vooraan: P. Swart, agent van politie, H. Jongejan, kaasknecht, en S. Brouwer, bekend in heel Hoorn als meteropnemer van de gasfabriek. Diens buurman was Jo Zwaan, de expediteur, dan F. Mol, de kleermaker, en Evert de Groot, werkzaam bij Van Doornik & Zuidweg, sloot de bewonersrij van deze drie dubbele woningen.
Voor de tegenwoordige Veenenlaanbewoners een bijna niet te herkennen rust in verhouding met hun tegenwoordige racebaan.
Toch was deze kaart (en nog andere) leuk genoeg om banketbakker Cohen van het Groote Noord, hoek Kerksteeg, te doen besluiten er een serie van te kopen. Ter verhoging van zijn omzet plakte hij de kaarten op zijn koektrommels, hetgeen later door zijn opvolger Van Veen is overgenomen.
 |