Bericht: | Foto 22: j
Uitgever Osinga mei 1945.
Achterop deze foto staat geschreven: "Ze hebben rooie de Boer, Van Duivenvoorde en Oome Keesie opgepikt".
Voor het na de bevrijding oppakken van NSB-ers was een taak weggelegd voor de Knokploeg van het verzet. De NSB-ers zaten immers ook in het politiekorps. De lijst van na de bevrijding aan te houden personen was al in september 1944 door de BS opgesteld en verspreid. Van Jack van Duivenvoorde weet ik dat hij NSB-politieman was. Dat gold ook voor De Boer. Met 'oome Keesie' werd de NSB-burgemeester Zondervan bedoeld.
Politie-commissaris Ter Horst was eveneens een NSB-man.
De aangehouden NSB-ers werden naar de Krententuin overgebracht, onder luid gejoel van de Hoornsen.
Op deze foto poseert de Knokploeg begin mei voor het toenmalige politiebureau aan de Roode Steen kort na de arrestatie van commissaris Ter Horst, die in de bovenwoning van het politiebureau woonde.
Geheel links staat Bart de Haan, in het midden met pet zien we Jacob Duijn uit Wogmeer (hij verleende onderdak aan twee KP'ers van half november 1944 tot de bevrijding), links van hem zien we Simon (roepnaam Sam) Stuijfbergen, en rechts Henk Kleipoel (leider van de KP Hoorn), dokter Bloem van Spierdijk (hij stond de KP-Hoorn, ondergedoken in de Wogmeer, medisch bij en gaf hen EHBO-les) en Joop Oosterwijk.
Rechts achter Bart de Haan staat Theo Cardol met regenjas, een belangrijke figuur binnen de L.O.
Knielend zien we van links naar rechts: Karel Weinreich (hij deserteerde in 1942 uit het Duitse leger en sloot zich aan bij het gewapende verzet), Ab Vortman, Kees Geurtsen (schuilnaam Henk Appel; hij werd later politieman), Georges Trigallez en Kees Dijkstra.
|