Bericht: | Foto 10: b
Uitgever Osinga 1940-1945.

Foto 10A: m
Uitgever Osinga 1940-1945.

Foto 10B: j
Uitgever Osinga mei 1945.
Achterop deze foto staat geschreven: "Ze hebben rooie de Boer, Van Duivenvoorde en Oome Keesie opgepikt".
Voor het na de bevrijding oppakken van NSB-ers was een taak weggelegd voor de Knokploeg van het verzet. De NSB-ers zaten immers ook in het politiekorps. Van Jack van Duivenvoorde weet ik dat hij NSB-politieman was. Dat gold ook voor De Boer. Met 'oome Keesie' werd de NSB-burgemeester Zondervan bedoeld.
Politie-commissaris Ter Horst was eveneens een NSB-man.
De aangehouden NSB-ers werden naar de Krententuin overgebracht, onder luid gejoel van de Hoornsen.
De Knokploeg poseert begin mei voor het toenmalige politiebureau aan de Roode Steen kort na de arrestatie van commissaris Ter Horst, die in de bovenwoning van het politiebureau woonde.
Geheel links staat Bart de Haan, in het midden met pet zien we Jacob Duijn uit Wogmeer, links van hem zien we Simon (roepnaam Sam) Stuijfbergen, en rechts Henk Kleipoel (leider van de KP Hoorn), dokter Bloem van Spierdijk en Joop Oosterwijk.
Rechts achter Bart de Haan staat Theo Cardol met regenjas, een belangrijke figuur binnen de L.O.
Knielend zien we van links naar rechts: Karel Weinreich (hij deserteerde in 1942 uit het Duitse leger en sloot zich aan bij het gewapende verzet), Ab Vortman, Kees Geurtsen (hij werd later politieman), Georges Trigallez en Kees Dijkstra.

Foto 10C: j
Uitgever Osinga mei 1945.
De man die hier met zijn armen omhoog het politiebureau verlaat wordt wellicht ook naar de Krententuin overgebracht. Het is Jaap Bakker.
Vele jaren later werd Jaap Bakker door de gemeente aangesteld als parkeercontroleur. Tegen zijn aanstelling bestond veel verzet en ongeloof bij de Horinezen maar bij gebrek aan een geschikte tegenkandidaat werd Jaap Bakker aangesteld en werd hij daarmee Hoorns eerste parkeerwacht; een functie die hij, voor zover mij bekend, naar behoren heeft vervuld.

Foto 10D: j
Uitgever onbekend 1940-1945.
Hier zien we de NSB-commissaris Ter Horst in voor hem betere tijden. De foto is genomen tijdens de oorlogsjaren in de tuin van het politiebureau aan de Roode Steen.
We zien staand van rechts naar links: Jan den Bakker; reservist van der Oort; Theo Jongbloed; Andries Meier; Scheper; Aart Luijendijk; Jack van Duivenvoorde (NSB-man); reservist Kees Bijma; Rinus Stapel; Rikus Wols (hij verleende diensten aan het verzet); De Boer (NSB-man); N.N.
Zittend zien we van rechts naar links: Rietje Dekker; Leen Poppes; Wil Jeltema; commissaris Ter Horst; Anne Feenstra (hij ondersteunde het verzet en werd na de oorlog de nieuwe korpschef); Herman Endema en Te Pas.
Op de foto ontbreekt Oosterwijk die net als Feenstra en Wols het verzet ondersteunde.
Ter Horst woonde in de bovenwoning van het politiebureau; hij werd, evenals de andere NSB-politiemensen, na de oorlog berecht.
 |