Bericht: | Betreffende Lambert Meliszoon lezen we in de Nieuwe Kroniek van Hoorn (uitgegeven in 1891):
'Na de verloren slag op de Zuiderzee in oktober 1573, slag van Bossu, probeerden de Spanjaarden in de winter van 1574 vanuit Amsterdam over land Waterland en Westfriesland te onderwerpen; Krommenie was al deels in de as gelegd en de Spanjaarden trokken vervolgens op Oost- en Westzaan aan.
Eén der landlieden, de steun zijner oude hulpbehoevende moeder, denkt in dit hachelijk ogenblik aan haar alleen. Tijd tot zoeken van een slede of geschikt voertuig ontbrak hem, hij nam dus het eerste wat voor de hand kwam, een berrie, waarop hij moeder plaatste en in de haast, zo goed hij kon, met kleederen bedekte. Nu voort! noordwaarts de richting naar Hoorn ingeslagen. Stil houdende om even te rusten, ontwaart hij een troep soldaten, hij sleept zijn kostbare vracht verder, maar kan niet meer. Wat te doen? Sneller dan de gedachte bij hem ontstond, slaagt hij er in met veel inspanning, de berrie in de dichte rietbossen te verbergen. De Spanjaarden, die vermoedden dat het iets van waarde gold, verhaasten hunne schreden, maar stonden verrast, toen ze in plaats van een schat, een afgeleefde vrouw voor zich zagen. Teleurgesteld of beschaamd en getroffen door de daad des zoons, lieten ze de oude ongemoeid en sloegen een andere richting in. Toen de zoon zag dat het gevaar geweken was, kwam hij uit zijn schuilplaats te voorschijn, vervolgde zijn tocht en kwam zonder verdere ontmoetingen te Hoorn aan. Zijn daad werd blijkbaar op hoogen prijs gesteld en een gedenkteeken aan de Westerpoort aangebracht, zijn kloekmoedigheid zichtbaar voorstellende, was tot aan het sloopen dier poort daar te zien.
Na het wegbreken der Westerpoort werd het bas-reliëf opgeborgen en berust thans op het W.F.-Museum.
In de gevel van het hotel 't Onvolmaakte Schip werd een arduinen gedenksteen geplaatst, die de vermelde geschiedenis voorstelt. De daad van den Westzaner, Lambert Melisz is daardoor tot heden der vergetelheid ontrukt.
(Einde NKvH).
De arduinen gedenksteen is bij de brand in 1968 van 't Onvolmaakte Schip verloren gegaan.
Foto 28: k
Een ansichtkaart van het bas-reliëf van de Westerpoort.
Een natuurgetrouwe houten kopie van het bas-reliëf van de Westerpoort bevindt zich sinds de opening in 1981 in de centrale hal van het politiebureau aan de Blokmergouw. |