Bericht: | Foto 3: b
Uitgever Boon Amsterdam 1903.
Uit: 'Hoorn in oude ansichten deel 2' (uitgegeven in 1979).
De Veemarkt in het begin van deze eeuw gezien vanaf de Noorder Veemarkt.
Kijken we naar de schaduw van de bomen, dan zien we dat het in de namiddag moet zijn, maar van drukte op straat is niet veel te merken.
Links ontwaren we enkele heren, waarschijnlijk reizigers voor de trein, op weg naar het station. Een heeft zijn koffer zelfs neergezet.
Rechts tussen de hekken zien we een eenzame wandelaar. Waarschijnlijk een militair uit de kazerne die zijn dienst er op heeft zitten.
Tot onze verbazing ontdekken we ook hier een waterpomp, daar neergezet om de straat te reinigen, na afloop van de Veemarkt.
Links op de hoek, waar nu het 'Sparretje' is, woonde kapper C. Homan, zijn muur beladen met fraaie reclameborden:
"H.C. Weyling in regulateurs, ketting- en veerkrachtklokken, horloges, wekkers en barometers, deugdelijke reparaties, zeer lage prijzen, Gouw 21".
Voor de helft zien we de reclame van de firma H. Belt, een woninginrichting aan het Groote Noord, te bereiken onder "telephoon nummer 24".
Nog even de verdere Veemarktbewoners; de buurman van Homan was Basjes, toevallig ook een man uit de horlogebranche. Met als kostganger J. Ooyman, een man blijkbaar zonder beroep, maar het zal in het kleine huisje wel wat krap zijn geweest.
Waar het kleine meisje staat, zou volgens onze gegevens de melksalon van Bronkhorst moeten zijn. Maar de gevel van het huis doet een andere bestemming vermoeden, laten we de waarheid maar in het midden laten.
|