Kaart -> Hoorn

Ansichtkaart informatie

173. Monument Johan Messchaert

Meer foto's en informatie
Uitgever:1 Particuliere foto j 2 Blokker m
Buurt:Hoorn
Jaartal foto 1:1930
Jaartal foto 2:dertiger jaren
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Uit: 'Toen Hoorn nog oud-Hoorn was' (uitgegeven in 1980).
Johannes Martinus Messchaert werd op 22 augustus 1857 geboren in het huis Breed 26 als zoon van de winkelier in gereedschappen en ijzerwaren Pieter Messchaert en Maria Schouman.
Zijn eerste muzikale onderricht kreeg hij van de heer Utermohlen, dirigent van het Hoornse koor 'Sappho', waarvan zijn vader voorzitter was.
In 1877 vertrok hij naar Keulen waar hij zich aan het conservatorium onder leiding stelde van de tenor Karl Schneider.
Later liet hij zich inschrijven bij de Koninklijke Muziekschool in Munchen. Messchaert leerde nu baritonpartijen uit verschillende muziekdrama's.
In 1881 nam Messchaert een uitnodiging aan van de Amsterdamse Toonkunstenaar Daniel de Lange om terug te komen naar Nederland. Na een kort verblijf in Hoorn vestigde Messchaert zich in januari 1882 definitief in Amsterdam.
Hij boekte doorslaande successen als concertzanger en in dat zelfde jaar volgde zijn aanstelling als leraar aan de Amsterdamse 'Toonkunst' Muziekschool.
Als concertzanger bereikten Messchaert nu weldra uitnodigingen uit Keulen, Frankfort, Darmstadt, Essen, Straatsburg, Parijs, Bazel, Zurich, Berlijn en vele andere plaatsen met een bloeiende muziekcultuur.
Gezondheidsredenen noopten Messchaert tenslotte zijn vaderland te verlaten en zich in het najaar van 1900 in Wiesbaden te vestigen.
Ten gevolge van een operatie aan de blindedarm stierf hij op 10 september 1922.
In Hoorn heeft men de herinnering aan Messchaert levend willen houden door de Johan Messchaertstraat; door een na zijn dood in het Noorderplantsoen opgericht, en op 24 mei 1930 onthuld, bescheiden monument en door een nog bij zijn leven in 1919 opgerichte Concertvereniging 'Johan Messchaert'.
 
Reacties:
Naam:Co Beemsterboer
Datum:01 Jan 2018
Bericht:Foto 3: k
Particuliere foto 24 mei 1930.
Uit: 'Kent u ze nog de Hoornsen' (uitgegeven in 1981).
Hoorn heeft door de eeuwen heen burgers gehad, die niet alleen een nationale, maar zelfs internationale faam bereikten. Een van hen was zeker Joh. Messchaert, de wereldberoemde zanger. Als oratoriumsolist en liederenzanger trad hij op in alle landen van Europa. Alle grote concertpodia werden door hem betreden. Daarom is het niet verwonderlijk, dat men in Hoorn, zijn geboortestad, het initiatief nam om een waardig gedenkteken voor hem op te richten. De bijdragen kwamen van alom. In 1930 werd dit gedenkteken onthuld door de voorzitter van het comite, jonkheer De Berensteyn. Aanwezig waren hierbij, behalve zijn weduwe en zijn twee dochters, vele prominenten uit de grote muziekwereld. We noemen dan ook in het bijzonder zijn trouwe accompagneur Julius Rontgen. Een zeer groot koor met begeleiding van de harmonie "Kunst na Arbeid", het geheel onder leiding van dirigent J. Richard Heuckeroth, begeleidde de plechtigheid muzikaal.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:01 Jan 2018
Bericht:Foto 4: k
Particuliere foto 24 mei 1930.
We zien hier de heer Johan Christiaan Kerkmeijer spreken tijdens de onthulling
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:01 Jan 2018
Bericht:Foto 5: m
Uitgever Beerding 1933.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:12 Dec 2019
Bericht:Foto 6: b
Uitgever Van der List Amsterdam 1930.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Naam:Co Beemsterboer
Datum:29 Apr 2023
Bericht:Foto 7: k
Uitgever Visser dertiger jaren.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers zichtbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: