Kaart -> Oosteinde

Ansichtkaart informatie

Hondenkar (huisnummer 34)

Meer foto's en informatie
Uitgever:A. Bakker Hoorn m
Buurt:Oosteinde
Jaartal foto 1:ong 1906
Jaartal foto 2:2009
Foto 1Foto 2
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenKlik op de afbeelding om deze te vergroten
Tekst: Links zien we gedeeltelijk cafe 'De Hoop' van Arend van der Pijl, en daarna gerund door Slotemaker. Later werd het het woonhuis van Dick en Lida Oud-Ridder.
Daarna zien we het huis van de familie Sas; het werd ooit dubbel bewoond. Hier is Gerard Sas geboren, die jaren met een rijdende winkel door Berkhout heeft gereden. Na Sas heeft er een familie Molenaar gewoond.
Het derde huis links is van fietsenmaker Bierhaalder en later van mw Lauwrens.
Midden op de weg zien we een hondenkar. In allerlei beroepen waar een last te vervoeren was, werden trekhonden gebruikt door: postbezorgers, marskramers, eierhandelaren, krantenbezorgers, melkboeren, noem maar op. Sommige honden schijnen zelfs trekschuiten getrokken te hebben.
In verband met het dierenwelzijn werd op 1 september 1911 de Trekhondenwet ingevoerd en verdween de hondenkar uit het straatbeeld.
 
Reacties:
Naam:Tineke Sas
Datum:28 May 2009
Bericht:Wat leuk het oude huis van mijn Opa Ariën Sas en Oma Trijntje Sas Langereis terug te zien ja inderdaad Gerard is daar geboren.

Naam:Jan Blokker Vzn.
Datum:19 Dec 2010
Bericht:De naam van het café was "De Hoop". Voor Van der Pijl werd het pilsje getapt door Kees Peetoom en zijn vrouw Geert de Reus. Tegenover het café werd tijdens de Katjeskermis nog lang het zg. "katknuppelen" beoefend. Als latere bewoner van dit pand kom ik de naam Gerbes tegen en daarna Slotemaker. De fietsenmaker heette Bierhaalder.

Naam:Co Beemsterboer
Datum:09 Apr 2012
Bericht:Foto 3: c
We doen een aantal passen naar voren en hebben nu het huis van de familie Sas aan onze linker hand. We hebben het over 1924. Wat verderop rechts opvalt is het witte hek van de boerderij van Blaauwbroek.
We zien Wim Peetoom, Wil Peetoom, Vrouw vd Pijl en Trien Peetoom.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten></a>
U kunt door middel van het formulier hieronder een bericht op de website plaatsen. Dit bericht zal direct voor alle bezoekers zichtbaar zijn.
Uw naam:
Uw e-mail adres:
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en komt dus niet zichtbaar op de website.
Uw reactie op deze kaart: